Κύριο περιεχόμενο

Μήνυμα ειδοποίησης

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ISO 22000

foodsafety1 1Το πρότυπο ISO 22000 καθορίζει τις απαιτήσεις για ένα σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, όπου μια επιχείρηση τροφίμων  καλείται να αποδείξει την ικανότητά της να ελέγχει τους κινδύνους ασφάλειας των τροφίμων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης κατανάλωσης.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, οι οποίες εμπλέκονται σε οποιαδήποτε πτυχή της τροφικής αλυσίδας και θέλουν να εφαρμόσουν συστήματα,  που παρέχουν με συνέπεια ασφαλή προϊόντα.

Το πρότυπο ISO 22000 καθορίζει τις απαιτήσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει μια επιχείρηση:

  • Για το σχεδιασμό, την υλοποίηση, τη λειτουργία, συντήρηση και αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων με στόχο την παροχή προϊόντων, που σύμφωνα με τον προορισμό τους, είναι ασφαλή για τον καταναλωτή,
  • Για να αποδείξει τη συμμόρφωση με τις ισχύουσες νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων,
  • Για να αξιολογήσει και να εκτιμήσει τις απαιτήσεις του πελάτη και να αποδείξει τη συμμόρφωση με τις συμφωνημένες απαιτήσεις πελατών που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανοποίηση του πελάτη,
  • Για να επικοινωνεί αποτελεσματικά τα ζητήματα ασφάλειας τροφίμων στους προμηθευτές τους, τους πελάτες και ενδιαφερόμενα μέρη στην τροφική αλυσίδα,
  • Για να εξασφαλιστεί ότι η επιχείρηση συμμορφώνεται με τη δεδηλωμένη πολιτική ασφάλειας των τροφίμων της,
  • Για την απόδειξη της συμμόρφωσης με τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, και για
  • Να ζητήσει την πιστοποίηση ή την καταχώρηση του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων από έναν εξωτερικό οργανισμό.

FSSC 22000 (FOOD SAFETY MANAGEMENT SYSTEM)

foodsafety2 2Το FSSC 22000 ορίζει τις απαιτήσεις για ολοκληρωμένες διαδικασίες που συνδέονται για τον έλεγχο και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παράσχει στις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων, με βάση το πρότυπο ISO πιστοποίηση του ΣΔΑΤ που αναγνωρίζεται από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI). Η αναγνώριση από την GFSI παρέχει παγκόσμια αναγνώριση και αποδοχή από τους κατασκευαστές τροφίμων και τους λιανοπωλητές.

Το FSSC 22000 χρησιμοποιεί μια προσέγγιση των συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, σύμφωνα με το ISO 22000 για τις απαιτήσεις του συστήματος διαχείρισης και ISO τεχνικά πρότυπα ή δημοσίως διαθέσιμες προδιαγραφές (PAS) για προαπαιτούμενες προδιαγραφές του προγράμματος. Το σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων ενσωματώνεται αρμονικά με άλλα συστήματα διαχείρισης όπως το ISO 9001 και ISO 14001.

IFS (INTERNATIONAL FOOD STANDARD)

foodsafet3 3Το τεχνικό πρότυπο για την ασφάλεια των τροφίμων IFS, International Food Standard, έχει αναπτυχθεί από τη Γερμανική & Γαλλική Ένωση Πωλητών Λιανικής για τις επιχειρήσεις που, όπως και για το BRC, παράγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label), προϊόντα προς εξαγωγή και προϊόντα που απευθύνονται σε Super Markets.

Με το να κυκλοφορούν προϊόντα ιδιωτικής τους ετικέτας στην αγορά, οι εμπορικές αλυσίδες φέρουν την ευθύνη για την ποιότητα αυτών των προϊόντων. Προκείμενου να διασφαλίζονται, ζητούν από τους προμηθευτές-παρασκευαστές να παρέχουν αποδείξεις ως προς την ασφάλεια, την ποιότητα και τη νομιμότητα των προϊόντων τους, με βάση το Διεθνές Πρότυπο Τροφίμων IFS, που αναπτύχθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο. Τα μέλη των εμπορικών συνδέσμων στη Γερμανία (HDE), τη Γαλλία (FCD), και την Ιταλία (FEDERDISTRIBUZIONE) αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά, και πλέον δεν προβαίνουν οι ίδιοι σε επιθεωρήσεις προμηθευτών.

BRC (BRITISH RETAIL CONSORTIUM)

foodsafety4 4Ένα μεγάλο ποσοστό των τροφίμων που πωλούνται στη Μεγάλη Βρετανία είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Σύμφωνα με τη Food Safety Act του 1990, οι έμποροι υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται, και να τηρούν τη νομοθεσία αναφορικά με την πρόληψη λαθών στην έρευνα και την ανάπτυξη, τη διανομή, την προώθηση, και, τέλος, την πώληση στους καταναλωτές προϊόντων τροφίμων. Το British Retail Consortium (BRC) ανέπτυξε το πρότυπο, που καλύπτει τις απαιτήσεις της Βρετανικής Νομοθεσίας για τα Τρόφιμα. Επιπλέον, παρέχει τη βάση για την αξιολόγηση των παραγωγών τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας, οι οποίοι πρέπει να αποδεικνύουν την ικανοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου

 

ΑΡΧΕΣ HACCP σε επιχειρήσεις τροφίμων

Συμβουλές εναρμόνισης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού σύμφωνα με τους κανόνες ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής και σύνταξη φακέλου τεκμηρίωσης των αρχών HACCP σε επιχειρήσεις τροφίμων.